Η ακουαρέλα είναι το πιο οικονομικό μέσο.
Επειδή το χρώμα αραιώνεται, χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο απ' ότι στην ελαιογραφία.
Έχω αφήσει μπογιές ρευστές από το σωλινάριο, στη παλέτα ολόκληρο χρόνο. Έχουν στεγνώσει, αλλά φτάνει μια σταγόνα νερό για να ζωντανέψουν ξανά.

ΗΜΙΦΩΣ-ΥΔΡΑ









Την εικόνα την είδα σ' ένα περιοδικό και μου άρεσε για τη δυσκολία που είχε το νερό που λαμπίριζε. Την έβγαλα μια φωτοτυπία για να δω τους όγκους στα αντικείμενα που είχαν περισσότερο μαύρο και το μετέφερα στο χαρτί.









Έβρεξα ένα επίπεδο πινέλο με τρίχα χοίρου που είναι σκληρή και το βούτηξα στο καλυπτικό υγρό. Από δοκιμές που έκανα, διαπίστωσα ότι το λευκό καλυπτικό υγρό και η γκρίζα υγρή γόμα, δεν στεγνώνουν αμέσως πάνω στο πινέλο, αν προηγουμένως το έχουμε βρέξει και το βρέχουμε κάθε φορά πριν το βουτήξουμε σ' αυτό το υγρό. Αραιώνεται και το ίδιο κι έχει καλύτερη συμπεριφορά.









Πιτσίλισα, τρίβωντας το πινέλο, με το καλυπτικό υγρό, επανηλλειμένως, όλες τις περιοχές που ήθελα να μείνουν λευκές και το άφησα και στέγνωσε καλά. Με μπλε του κοβαλτίου, μπλε ούλτραμαρίν και λίγο σέπια, έβρεξα τη περιοχή της θάλασσας και την άφησα να στεγνώσει καλά.

Επανέλαβα την ίδια εργασία και με το κανόνι κι όταν στέγνωσαν καλά, έβγαλα το καλυπτικό υγρό, τρίβωντας το χαρτί.






Με ένα λεπτό, στρογγυλό πινέλο και την μέθοδο του πουαντιγισμού, δίνω στο κανόνι τη "σφυρίλατη" εμφάνιση που έχει. Το ίδιο κάνω και μερικές περιοχές στο νερό με λίγη σέπια και κίτρινο λεμονί για να αποδώσω τη λαμπρότητα, αφού έχουν στεγνώσει καλά τα μπλε χρώματα.



Στη πέτρινη αποβάθρα, αφού στρώσω το χρώμα και όσο είναι νωπό, περνάω το χέρι μου για να αποδώσω το ανάγλυφο της πέτρας.





Στο σκούρο της σκιάς, όπως και σε όλα τα "μαύρα", χρησιμοποίησα μια ανάμειξη σέπιας και μαύρου. Το μαύρο στην υδατογραφία, επειδή αραιώνεται, όπως όλα τα χρώματα, γίνεται διάφανο και όταν αναμειχθεί με άλλα χρώματα, παίρνει διάφορες "μαύρες" αποχρώσεις. Στην αποβάθρα, αφού στέγνωσε, πέρασα λαδοπαστέλ καμένης όμπρα για την υφή της πέτρας.

Το έργο ολοκληρωμένο. Τους ιστούς στους ανεμόμυλους, τους έκανα με μολύβι φυσικά. Κανένα πινέλο, όσο λεπτό κι αν είναι δεν κάνει τόσο ψιλές γραμμές κι εγώ δεν έχω και τόση υπομονή για να το επιχειρήσω και από φόβο μήπως χαλάσω την τελική εικόνα που με ικανοποίησε αρκετά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου