Η ακουαρέλα είναι το πιο οικονομικό μέσο.
Επειδή το χρώμα αραιώνεται, χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο απ' ότι στην ελαιογραφία.
Έχω αφήσει μπογιές ρευστές από το σωλινάριο, στη παλέτα ολόκληρο χρόνο. Έχουν στεγνώσει, αλλά φτάνει μια σταγόνα νερό για να ζωντανέψουν ξανά.

ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Έφτιαξα το σκίτσο με προσοχή, αλλά όχι με υπερβολική λεπτομέρεια. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα είναι τα, μαύρο, κίτρινο λεμονί, κίτρινη ώχρα, καμένη σιένα, καρμίνιο, πράσινο της ελιάς, πράσινο σκούρο (viridian) και κοβάλτιο μπλε.

Άπλωσα με ένα στρογγυλό πινέλο, Νο 12, νερό σκέτο στο χαρτί κι αμέσως αραίωσα μπογιά στη παλέτα και την άπλωσα στο υγρό χαρτί.
Για το φόντο του ουρανού, θέλω ένα απαλό γκρίζο. Ανακάτεψα λίγο μπλε και λίγο μαύρο και το αραίωσα πολύ. Για το φόντο της γης, ένα ζεστό κίτρινο. Ανακάτεψα κίτρινη ώχρα, καρμίνιο (λίγο, γιατί είναι δυνατό χρώμα) και κίτρινο λεμονί.Όταν απλώνω το αραιωμένο χρώμα σε υγρή περιοχή, γίνεται η ανάμειξη και η διαβάθμιση των χρωμάτων πιο εύκολα.

Περίμενα να στεγνώσει καλά και ξεκίνησα με τον κορμό του δένδρου με αραιωμένη μπογιά πάνω σε στεγνό χαρτί. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα είναι καμένη σιένα, καρμίνιο, μαύρο και κίτρινη ώχρα.Και για τα φύλλα, ζωγραφίζω με στρογγυλό πινέλο Νο 4

και αραιωμένη μπογιά σε στεγνό χαρτί, με πράσινο της ελιάς, πράσινο σκούρο, κίτρινο λεμονί και λίγο μαύρο για τις σκούρες περιοχές.

Για τον κορμό χρησιμοποίησα επίσης και λαδοπαστέλ. Αφού στέγνωσε καλά η νερομπογιά, το λαδοπαστέλ, έδωσε τις γραμμές που ήθελα για να φαίνεται ο κορμός άγριος.Με στρογγυλό

πινέλο Νο 1 και αραιωμένο μαύρο χρώμα πάνω σε στεγνό, φτιάχνω τις λεπτομέρειες στις πέτρες και στα παγκάκια.

Με ίδια με τα πιο πάνω χρώματα και πινέλο Νο 4, έβαλα φύλλα και στο μικρό δενδράκι.Αν δεν φοβάστε μήπως χαλάσετε το πινέλο σας,πατήστε το με δύναμη να ανοίξει και να δημιουργήσει

"αστεράκια". Το πινέλο δεν χαλάει. Μόλις το βουτήξετε στο νερό, επανέρχεται στο σχήμα που είχε.

Επίσης όμορφα μικρά "στίγματα" δημιουργεί και το πλακέ πινέλο από τρίχα χοίρου.Εδώ, χρησιμοποίησα το Νο 6. Επίσης, πρέπει να πω, ότι έβαλα πρώτα τα φωτεινά χρώματα και μετά τα σκούρα.


Η υδατογραφία είναι διάφανη και αν βάλω πρώτα τα σκούρα, τα φωτεινά θα θαφτούν και δεν θα αναδείξω ΄καμιά από τις λαμπερές κίτρινες αποχρώσεις.


Το έργο τελειωμένο. Η ημερομηνία στην ανάρτηση αυτή δεν είναι η σωστή, γιατί βιάστικα να δημοσιεύσω μερικές φωτογραφίες απ' τον τρόπο που φτιάχνω τον πίνακα, πριν τον τελειώσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου